Fotografia de calatorie - cum sa ramai original
Probabil ca ati fost de foarte multe ori martorii urmatoarei scene:
- autocarul se opreste la "obiectivul turistic"
- 70 de turisti se inghesuie sa iasa din autocar
- turistii se grabesc catre gardul care ii separa de castelul/ruina/plaja/satucul autentic indigen
- se aliniaza cu totii si incep rafale de cate 15 fotografii cat mai repede posibil
- camerele digitale trec pe la fiecare pentru ca toata lumea sa aiba o poza cu ei insisi stand in fata castelului/ruinei/plajei/satucului autentic indigen
- ghidul turistic fluiera si striga ca timpul de vizitare s-a terminat si il pune pe sofer sa claxoneze
- 70 de turisti se inghesuie inapoi in autocar
- autocarul demareaza catre urmatorul "obiectiv turistic"
Nu vrem neaparat sa criticam tururile turistice - stim ca e minunat sa calatoresti independent dar si ca excursiile organizate au partile lor bune.
Pe de alta parte, aceste opriri pentru fotografiere nu prea duc la crearea unor imagini creative si unice. Probabil ca mai mult de 60 de turisti din autocar se alegeau cu imagini aproape identice intre ele (la fel ca 99% dintre turistii din fiecare autocar care trece pe acolo).
Si atunci ce poti face in urmatoarea calatorie pe care o vei face? Iata 10 idei de pus in aplicare:
1.Exploreaza locatia
99% dintre fotografiile pe care le poti vedea la turistii care viziteaza aceleasi locatii sunt facute din aceeasi pozitie "avantajoasa". Asa ca primul lucru de facut la o oprire intr-o locatie de fotografiat este sa cauti un punct interesant din care sa fotografiezi.
Urca inapoi pe drum, muta-te pe partea cealalta a strazii, cauta un unghi mai inalt etc.. Timpul s-ar putea sa nu permita explorarea intregii locatii dar deseori ghizii accepta prelungirea sederii la obiective interesante daca ii intrebi pur si simplu.
2.Gaseste unghiuri originale
Am mai scris despre cat de multa creativitate poate adauga unei fotografi un unghi interesant asa ca nu vom mai insista. Daca mergi undeva dedesubt sau gasesti o modalitate de a fotografia de sus subiectul vei fi placut surprins de cat de diferite vor fi fotografiile tale.
3.Foloseste obiective/distante focale diferite
Folosirea unor obiective de 20-200mm sau de 17-40mm poate aduce o extindere semnificativa a distantelor focale dintre care poti alege, pentru a adauga varietate fotografiilor tale.
4.Zoom Zoom Zoom
Disponibilitatea unui zoom larg atunci cand calatoresti poate deschide oportunitati de fotografiere pe care ceilalti turisti nu le au. Posibilitatea de a obtine o fotografie incadrata strans pe turnurile castelului sau a dansatorilor de la un festival va adauga cu siguranta acel "Oau" pozelor din albumul tau.
Desigur, sunt si cateva costuri de suportat atunci cand calatoresti cu mai multe obiective:
- Greutatea - obiectivele mari te fac sa te misti mai greu
- Siguranta - cu cat iei mai multe accesorii la tine cu atat mai mult nu trebuie sa le scapi din privire si tot atat de multa atentie atragi asupra ta
- Degradarea - schimbarea de accesorii pe fuga poate fi riscanta atat din punctul de vedere al strecurarii de praf in echipament cat si al scaparii lui din mana
- Timpul - schimbarea accesoriilor inseamna mai putin timp pentru a te bucura de locurile in care calatoresti
O alta alternativa pentru calatorie este alegerea unui singur obiectiv cu raza mare de actiune a zoomului.
6.Oamenii locului
In vreme ce toata lumea face fotografii cu constructii si cladiri, gandeste-te si la ceea ce se intampla in locatia respectiva. Daca un cadru cu un peisaj extraordinar e foarte emotionant, nimic nu se compara cu fotografii ale localnicilor care pot reda sentimentul locurilor in care calatoresti. Tine minte ca e indicat sa ceri permisiunea strainilor pe care ii fotografiezi.
7.Pastreaza-ti "verticalitatea"
In general se fac foarte multe fotografii orizontale (sau in format landscape). Tocmai de aceea e bine sa nu uiti si de incadrarea verticala care de multe ori este mai naturala pentru unele locatii.
8.Semnele
Unul dintre subiectele care pot spune mult despre locatie si care adauga interes fata de orice album de calatorie sunt semnele. Indiferent unde te afli in lume vei gasi semne care indica oamenilor unde se afla, cum sa se poarte sau evidentiaza anumite aspecte. Fotografierea lor poate fi atat amuzanta cat si explicativa pentru contextul in care calatoresti.
9.Fotografiaza-i si pe ceilalti turisti
Oamenii imbunatatesc semnificativ fotografiile - fie ca sunt cei pe care ii cunosti pe drum sau cei cu care calatoresti - si daca nu ii "iei cu tine" s-ar putea sa fii dezamagit la intoarcerea acasa. Ei te pot ajuta in acelasi timp la demonstrarea diferentelor culturale dintre vizitatori si zona locala.
10.Bucura-te de timpul liber
O excursie organizata in grup poate fi limitanta pentru timpul liber de fotografiere. Nu toata lumea impartaseste pasiunea pentru fotografii unice sau deosebite asa ca s-ar putea sa trebuiasca sa iti imparti timpul liber cu grija. Cand ajungi intr-un oras si ai timp liber cauta atractiile locale si intreaba-i pe rezidenti ce e de vazut. Un alt mod eficient de a identifica obiective interesante este sa te uiti la standurile cu vederi (in plus, vederile iti pot da exemple bune de compozitie si unghiuri de fotografiere).